Skolehistoriske Dage 2021

Skolehistoriske Dage 2021 bliver gennemført med overholdelse af alle Covid19-forholdsregler!

Lørdag den 8. maj kl. 11.00–12.30
Kronprinsens besøg på Grønderup Skole
Levendegørelse af kronprins Frederiks besøg på Brahetrolleborg i sommeren 1789. Her møder vi Johan Ludvig Reventlow og kronprinsen, den senere kong Frederik VI, ved Grønderup skole, hvor de oplever undervisningen af børnene. Vi følger med dem ud på Skyttegården, hvor de spiser et godt fynsk måltid mad hos Mads Skytte og dennes hustru. Deltagerne på denne tur ind i Danmarkshistorien får lov at smage samme måltid, som kronprinsens fik i 1789.
Kronprinsens besøg er støttet af Faaborg-Midtfyn Kommune.
Sted: Grønderup Skole, Fagsted 18, 5600 Faaborg.
Pris: 150 kroner. Køb billet.

Lørdag den 8. maj kl. 14.00–14.45 og 15.30–16.15
Lærerseminariet i Bernstorffsminde
Professor emerita Ingrid Markussen fortæller om seminariet i Bernstorffsminde og den dermed forbundne opdragelses- og pensionsanstalt. Greve Johan Ludvig Reventlow oprettede i 1795 et lærerseminarium, som var Danmarks første uden for København. Seminariet flyttede i 1797 ind i en nyopført bygning i Bernstorffsminde. Fra dette seminarium udgik en generation af veluddannede skolelærere, der var prægede af Reventlows tanker og ideer om oplysning samt pædagogik, som var langt forud for sin tid.
Sted: Brahetrolleborgs Jagtstue, Reventlowsvej 1C, 5600 Faaborg.
Pris: 50 kroner inkl. efterfølgende kaffe/the. Køb billet.

Lørdag den 8. maj kl. 14.00–14.45 og 15.30-16.15
Frederik VIs besøg og Sybille Reventlows selskabelighed på Brahetrolleborg
Foredrag ved ph.d. i historie Kristine Dyrmann om kronprins Frederiks besøg på Brahetrolleborg og Sybille Reventlows rolle som værtinde for herregårdens selskabelighed. Sybille Reventlow var søster til den kendte salonværtinde Charlotte Schimmelmann, som vi skal høre om i foredraget. Kristine Dyrmann har udforsket sammenhængen mellem saloner, selskabelighed og politik i 1700-tallets Danmark.
Sted: Brahetrolleborgs Jagtstue, Reventlowsvej 1C, 5600 Faaborg.
Pris: 50 kroner. Køb billet.

Lørdag den 8. maj kl. 21.30–22.30
Aftenvandring på Brahetrolleborgs gamle kirkegård og i slotsparken
Sognepræst Ole Buhl Nielsen vil på vandringen fortælle om kirkegården og nogle af de personer, der er stedt til hvile, samt om de to krypter og den Reventlowske gravplads. Herefter går vi en tur i parken, der er oplyst af mange levende lys.
Sted: Vi mødes på P-pladsen Hospitalet, Reventlowsvej 1N, 5600 Faaborg.
Pris: 50 kroner. Køb billet.

Søndag den 9. maj kl. 10.00 – 12.00
Åbning af ny udstilling i Gærup Skolemuseum – Museet for De Reventlowske Skoler Gærup Skole blev bygget i 1783 som den første af ”De Reventlowske Skoler” og dermed den første moderne folkeskole i Danmark. Foreningen Gærup Skolemuseum overtog brugsretten til ejendommen i oktober 2020 og har benyttet lejligheden til at opdatere og udvide udstillingen om skolerne.
Sted: Gærup Skolemuseum, Sybillesvej 3, Korinth, 5600 Faaborg.
Pris: Gratis. Tilmelding.

Skuespiller Klaus T. Søndergaard
Foto: Emilia Therese

Søndag den 9. maj kl. 13.00–13.45 og kl. 15.00–15.45
Anklaget – En lærers kamp for sin sag

Skoleholder Johannes Pade bliver i 1796 anklaget af en række forældre for pligtforsømmelse og mangelfuld undervisning. En anklage der kan få store konsekvenser for de Reventlowske skoler og ikke mindst for Pades liv som lærer, i en oplysningstid, hvor kirken stadig, med sine strenge moralbegreber, formår at præge undervisningen i skolerne. Pade tager til genmæle og forfatter et forsvarsskrift, hvor vi – for første gang i danmarkshistorien – møder en lærer, som indgående beskriver den undervisningsmetode, han benytter sig af. Forsvarsskriftet er et enestående dokument i dansk skolehistorie og er udgangspunkt for forestillingen “Anklaget”, skrevet og dramatiseret af Klaus T. Søndergaard, skuespiller ved Odense Teater. Download program.
Sted: Brahetrolleborgs Jagtstue, Reventlowsvej 1C, 5600 Faaborg.
Pris: 150 kroner inkl. efterfølgende kaffe/the. Køb billet.

Søndag den 9. maj kl. 14.00–14.40
Skolehistorie i slotsparken
Rundvisning i Brahetrolleborgs slotspark. Ole Buhl Nielsen fortæller om, hvordan parken af greve Johan Ludvig Reventlow blev brugt som præmie til de elever der havde artet sig vel i skolen: Om søndagen kunne de komme ind i slotsparken og lege. Skolehistorien har også fundet andre nedslag i parken.
Sted: P-pladsen ved Brahetrolleborgs Jagtstue, Reventlowsvej 1C, 5600 Faaborg.
Pris: Gratis. Tilmelding.

Hvis du er medlem af Foreningen Gærup Skolemuseum – eller melder dig ind senest den 1. maj – får du 20 % medlemsrabat på alle arrangementer.

Hvis du ønsker overnatning i Korinth, kan der bookes værelser hos Korinth Outdoor Hostel. I bemærkninger skal du skrive SKOLEHISTORIE, så får du 10% rabat på værelseslejen.